🕊 Fijne Pinksterdagen 20% korting! Gebruik SPIRIT20

  Artikel is toegevoegd

  TRANSCENDENTALE MEDITATIE: WAT HET IS EN HOE HET WERKT

  TRANSCENDENTALE MEDITATIE: WAT HET IS EN HOE HET WERKT

  De geheimen van het brein en hoe het communiceert met onze emoties en de rest van de wereld om ons heen zijn oneindig. Het begrijpen van de diepte van de menselijke conditie is een krachtige en ongelooflijke reis van zelfrealisatie, zelfliefde, en zelfonderzoek. Niets zal een langduriger effect hebben op je algehele innerlijke welzijn dan tot het besef te komen dat in contact staan met je innerlijke zelf net zo krachtig en centrerend is als elk ander deel van het leven.

  Laten we het eens hebben over transcendentale meditatie, de effecten ervan, en hoe het echt werkt als een manier om je blijvende innerlijke vrede te geven.

  Wat is Transcendentale Meditatie

  Om volledig te begrijpen wat de transcendentale meditatiebeweging is, moet je eerst de definitie ervan terugvoeren tot de transcendentale beweging van de negentiende eeuw. De beweging zelf ontstond in de literatuur in Noord-Amerika, met als middelpunt Ralph Waldo Emerson. Andere transcendentalisten waren Henry David Thoreau, Bronson Alcott, Theodore Parker, en vele anderen. De beweging bekritiseerde regelmatig de maatschappij om haar gehersenspoelde conformiteit en spoorde mensen aan naar binnen te kijken, om een oorspronkelijke verhouding tot het universum te vinden.

  Emerson en Thoreau moedigden mensen aan om deze verbinding na te jagen in eenzaamheid en tijdens het verkennen van de natuur, waarbij ze er de voorkeur aan gaven een verbinding te vinden met de waarheid en schoonheid van de wereld door gemeenschap te hebben met de natuurlijke wereld zelf. Hoewel het transcendentalisme zelf aan populariteit won als een liberaal literair wereldbeeld, werd het al snel veel meer dan dat toen mensen meer en meer begonnen te geloven in het proces van het ontdekken van innerlijke verbondenheid, niet vanuit de hedendaagse maatschappij, maar in plaats daarvan vanuit een diepe relatie tussen het innerlijke en het goddelijke dat inherent is aan de natuur.

  Transcendentale meditatie is uit deze beweging voortgekomen, en het belichaamt stabiliteit, creativiteit en vrede. Het gaat dieper dan eenvoudige mindfulness meditatie om een techniek te bieden die past in moderne, mainstream welzijnsprogramma's. Het behelst slechts een paar minuten van een dagelijkse routine die een of twee keer per dag plaatsvindt en mensen in staat stelt zich te verbinden met een mantra, een "betekenisloos trillend woord" dat van tevoren is gekozen om in een meditatieve staat te verzinken. Deze mantra kan in het Sanskriet zijn, maar ook in een andere taal.

  De techniek werd in de jaren 1950 in India ontwikkeld door Maharishi Mahesh Yogi en is afgeleid van meditatievormen uit de oude Hindoeïstische Vedische traditie. Dat gezegd hebbende, je hoeft het Hindoeïsme niet te beoefenen om deze vorm van meditatie te beoefenen. Je kunt een opleiding volgen bij een erkende TM-leraar of lid worden van een TM-organisatie, maar je kunt het ook op eigen houtje beoefenen. Beroemde beoefenaars zijn onder meer de Beatles, Jerry Seinfeld en Ellen Degeneres.

  De belangrijkste aantrekkingskracht van transcendente meditatie is dat het bereiken van die meditatieve toestand ongelooflijk eenvoudig is, aangezien je er met weinig tot geen pretenties aan kunt beginnen en je pas na een zeer korte tijd in meditatie kunt komen. Bovendien werkt de praktijk heel goed in elke omgeving, ook op het werk. Daarom is het ongelooflijk populair onder mensen in intense, veeleisende zakelijke omgevingen.

  Voordelen van transcendente meditatie

  Zelfs als de transcendentale meditatietechniek de gebruiker geen diepe meditatieve toestand biedt, zorgt het wel voor 40 minuten ononderbroken rust per dag, met tussenpozen van 20 minuten. Echter, wanneer het op zijn meest effectief werkt, biedt het TM beoefenaars verschillende voordelen, naast het verbeteren van je algehele kwaliteit van leven. Laten we de voordelen van meditatie even op een rijtje zetten voordat we bespreken hoe je transcendente meditatie precies voor jezelf kunt beoefenen.

   

  • Biedt nieuw perspectief: TM beoefening kan gebruikers een dieper begrip geven van het leven om hen heen. Omdat transcendentale meditatie streeft naar een hoger niveau van verbinding met de natuurlijke wereld om ons heen, geeft het de gebruiker een nieuw perspectief op wat er gaande is, vooral als het gaat om stressvolle situaties en omstandigheden buiten de controle van de gebruiker.
  • Vermindering van negatieve emoties: Nogmaals, door de verbinding van transcendentale meditatie met de natuurlijke wereld, is de gebruiker in staat om het mentale, fysieke, emotionele en metafysische met elkaar te verbinden op manieren die anders totaal onmogelijk zijn. Als gevolg hiervan kan een dieper emotioneel begrip van de wereld worden bereikt, waardoor negatieve emoties worden verminderd en kalmte en verzameling ontstaan. Het kan leiden tot een algehele verbetering van je geestelijke gezondheid.
  • Het vergroten van geduld: Het bereiken van een hoger niveau van geduld met de TM techniek is ook mogelijk. Door contact te maken met het innerlijke zelf krijgen mensen meer controle over de situaties en mensen die ze aankunnen. Zo wordt geduld versterkt, en tolerantie voor moeilijkere en frustrerende omstandigheden en gebeurtenissen bereikt.
  • Vermindering van stress: Tenslotte, zoals aangetoond door onderzoekstudies, tracht de beoefening van transcendente meditatie de mediteerders vrede en begrip te geven dat het leven van het onmiddellijke verbleekt in vergelijking met het leven van het natuurlijke en oneindige. Teruggrijpend op de oorsprong van de transcendentale beweging in de negentiende eeuw, wordt de verbinding tussen de natuurlijke wereld en de spirituele wereld overbrugd om rust te verschaffen, stress te verminderen, en zelfs lichamelijke symptomen zoals hoge bloeddruk te verminderen.
  • Sommigen beweren zelfs dat transcendente meditatie een positieve invloed kan hebben op ADHD, hartziekten en hoge bloeddruk. Hoewel hier nog wetenschappelijke studies met controlegroepen naar worden gedaan, ziet het er veelbelovend uit.

  Hoe Transcendentale Meditatie te beoefenen

  Het proces om transcendente meditatie in praktijk te brengen is eigenlijk ongelooflijk eenvoudig, en dat is een van de redenen waarom het zo ongelooflijk populair is, vooral onder professionals. Laten we het opsplitsen in een paar eenvoudige stappen.

  1. Zoek een comfortabele, rustige plek om te zitten. Dit stelt je in staat om alle onnodige afleiding van de wereld om je heen te verwijderen, zodat je gemakkelijker contact kunt maken met de meditatieve staat. Houd je houding recht en houd je ogen gesloten.
  2. Begin met 30 seconden van diepe stilte, terwijl je je ontspant in de mantra die je van tevoren hebt gekozen of die je van tevoren hebt gekregen. Dit geeft je geest iets om op te focussen en centreert je in een stille, trillende staat, waardoor het gemakkelijker wordt om in meditatie te glijden.
  3. Herhaal de mantra in je hoofd, waarbij je je concentreert op het woord zelf in plaats van op het ritme van je woorden. Door je te concentreren op het woord of de mantra in plaats van op het ritme, haal je je aandacht weg van de fysieke wereld en krijg je toegang tot het innerlijke.
  4. Dan, zonder je te concentreren op je ademhaling en het ritme en de snelheid ervan, laat je de mantra je aandacht trekken terwijl je je fysieke gedachten voorbij laat vliegen zonder er aandacht aan te besteden.
  5. Op dit punt krijg je toegang tot de transcendentie waarnaar je op zoek was, en ervaar je momenten van aangename en rustgevende alertheid.
  6. U zult 20 minuten lang in deze toestand blijven, en verschillende momenten van diepe en ongelooflijke meditatie ervaren, die u in staat stellen uw geest tot rust te brengen, alertheid op te wekken, stress te verminderen en uw geduld te vergroten.
  7. Om de meditatieve toestand na 20 minuten te verlaten, neem je drie mantra-vrije minuten om uit je meditatie te komen. Open daarna uw ogen om volledig terug te keren naar de echte wereld.
  8. Herhaal dit proces twee keer per dag, aan het begin van je dag en nog een keer voor het einde, om een routine te creëren die je in staat stelt gemakkelijker diezelfde meditatieve staat te bereiken en je dieper te verbinden met die kant van je bewustzijn. Als je eraan begint, kan het moeilijk zijn om je oefening vol te houden, dus onthoud dat elke opeenvolgende dag dat je oefent een grote overwinning is.

   

  Waarom Transcendentale Meditatie?

  Wat is het aan transcendentale meditatie dat het onderscheidt van gewone meditatie? Waarom zou je moeten kiezen voor transcendente meditatie in plaats van alleen traditionele vormen van meditatie?

  De eerste reden die transcendentale meditatie bijzonder maakt is dat het geen speciale inspanning vereist, geen diepe training, en kan worden gedaan in slechts een paar minuten in het midden van je drukke dag.

  Ten tweede vereist het transcendentale meditatieprogramma geen diepe niveaus van mentale controle of contemplatie. Met traditionele meditatie, kan het verwerven van deze technieken jaren van oefening vergen. Met transcendentale meditatie is niets van dat alles relevant of vereist.

  Slotgedachten

  Het kiezen van transcendentale meditatie voor jezelf is een zeer eenvoudig proces dat een diepgaande positieve invloed zal hebben op de rest van je leven. De waarde van een diepe verbinding met jezelf kan niet genoeg benadrukt worden, en transcendentale meditatie is een zeer gemakkelijke manier om dat succesvol te bereiken.

  Als je het eenmaal regelmatig begint te beoefenen, zal het vanzelf en steeds regelmatiger gaan, en zul je merken dat je gemakkelijker in die transcendente meditatieve staat kunt komen. Na verloop van tijd zal het je in staat stellen om jezelf te vinden op diepere en voorheen onvoorstelbare manieren, en je zult in staat zijn om beter om te gaan met elke situatie die het leven naar je gooit.